8 grudnia Dom Kultury zorganizował na Zagrodzie Śląskiej w Gostyni III Jarmark Adwentowy.
Przyjętą tradycją tego typu przedświątecznych spotkań są okolicznościowe stoiska z różnorakimi propozycjami wzbogacającymi świąteczne przygotowania. W tym roku swe oferty dla mieszkańców gminy przygotowało piętnastu wystawców. Najmłodszym aktywne spędzanie czasu zapewnili animatorzy, których pomysły realizowane w formie warsztatów (np. malowanie twarzy, zdobienie bombek, pierników) oraz zabaw cieszyły się ogromnym zainteresowaniem, również i dorosłych.
Przestrzeń Zagrody, w której tętnił specyficzny klimat bożonarodzeniowy, została wypełniona wyjątkowym programem artystyczno-rozrywkowym.
Jako pierwsi na scenie zaprezentowali się uczniowie z Kuźni Talentów i SP w Gostyni, a następnie wybrzmiały podbeskidzkie nuty w wykonaniu Kapeli góralskiej Dukat z Żywca, która zaprezentowała popularne kolędy oraz pastorałki. Interpretacje pieśni świątecznych wykonał również Chór „Zorza”, który poza śpiewem pragnął podzielić się z publicznością także swym optymizmem i radością na ten wyjątkowy czas.
Kolejną atrakcją była kuchnia świąteczna i przygotowanie do degustacji dla publiczności zupy rybnej, kaszy z gruszkami i karpiem oraz deseru. Smaczną całość przygotował masterchef Tomasz z Tychów, ubiegłoroczny zdobywca złotego medalu w Czechach w przygotowaniu karpia.
III Jarmark Adwentowy został zamknięty świątecznym repertuarem operetkowym w wykonaniu – doskonale znanej mieszkańcom gminy – sopranistki Nairy Ayvazyan oraz jej gości: tenora Sylwestra Targosza-Szalonka i mezzosopranistki Beaty Mańkowskiej.
Dziękujemy za przybycie i zapraszamy za rok. Wesołych Świąt!